پس از جراحی بینی برای اینکه در روند بهبودی اختلالی ایجاد نشود ، بیماران باید نکات مراقبتی را انجام دهند . چسب زدن بینی یک از نکات مراقبتی است که باید در طی دوران نقاهت به آن توجه داشت. در اصل برای منقبض شدن پوست اطراف بینی از چسب استفاده می شود. مدت زمان استفاده از این محصول در تمام افراد یکسان نیست. به همین دلیل جراح با توجه به نوع بینی فرد اعلام می کند که فرد چه مدت نیاز به استفاده از چسب دارد.
تا زمانی که نحوه صحیح چسب زدن بینی را یاد نگرفته اید ، توصیه می شود برای تعویض چسب به جراح بینی مراجعه کنید؛ زیرا اگر چسب بیش از اندازه به بینی فشار وارد کند ، تاثیر منفی روی فرم دارد.
مزایای چسب زدن بینی در نگاهی کوتاه
چسب زدن به بینی پس از جراحی دارای چندین مزیت اساسی است که به بهبودی بیمار کمک شایانی می کند. این مزایا عبارتند از:
کاهش ورم و التهاب
مکانیزم : چسب زدن به بینی باعث ایجاد فشار یکنواخت روی پوست و بافت های زیرین می شود. این فشار کمک می کند تا مایعات اضافی که در زیر پوست تجمع یافته اند ، پراکنده و جذب شوند. نتیجه این امر کاهش تورم و التهاب در ناحیه جراحی است.
تسریع روند بهبودی
مکانیزم : فشار یکنواخت اعمال شده توسط چسب پیوستگی میان بافت ها و کاهش فضای مرده بین پوست و ساختارهای زیرین ایجاد می کند. این امر باعث ترمیم سریع تر زخم ها نیز می شود.
فایده : بیمار می تواند زودتر به فعالیت های روزمره خود بازگردد و زمان نقاهت خود را نیز کوتاه تر طی خواهد کرد.
بهبود شکل و فرم بینی
مکانیزم : چسب زدن به بینی به حفظ موقعیت و همبستگی صحیح غضروف ها و استخوان های بینی می پردازد. این فشار کنترل شده باعث می شود که بافت ها در موقعیت مطلوب خود جوش خورده و فرم نهایی بینی به بهترین شکل ممکن ایجاد شود.
جلوگیری از افتادگی نوک بینی
مکانیزم : چسب زدن به نوک بینی به حمایت و تثبیت این ناحیه پرداخته و مانع از افتادگی آن می شود.
هشدار به اطرافیان
مکانیزم : چسب روی بینی به طور واضح نشان می دهد که بیمار تحت جراحی قرار گرفته است. این امر باعث می شود اطرافیان بیشتر مراقب بوده و از برخوردهای ناخواسته با بینی جلوگیری کنند.
حفظ شکل بینی در هنگام خواب
مکانیزم : چسب زدن به بینی در هنگام خواب از حرکات ناخواسته که ممکن است باعث تغییر شکل بینی یا ایجاد فشار غیرمتعارف بر روی آن شود ، جلوگیری می کند.
آموزش چسب زدن بینی بلافاصله بعد از برداشتن گچ بینی غضروفی
آموزش چسب زدن بینی
برندهای مختلفی از چسب بینی در داروخانه ها وجود دارد که بیماران می توانند چسب بینی مورد نظرشان را تهیه کنند. بهتر است از چسب ضد حساسیت استفاده کنید. زیرا از بروز مشکلات پوستی بینی جلوگیری می کند.
- قبل از چسب زدن بینی ، با آب ولرم بینی را بشویید.
- سپس پوست آن را توسط پنبه خشک کنید.
- پس از اینکه بینی به طور کامل خشک شد ، چسب را به میزان موردنیاز برش دهید. به طور معمول 6 سانت چسب کافی است.
- در مرحله اول یک تکه از چسب را زیر بینی و لبه سوراخ ها به شکل V بزنید. ( دقت داشته باشید که چسب ، سوراخ های بینی را نپوشاند.)
- پس از چسباندن چسب روی لبه بینی ، 4 ردیف از آن را به صورت افقی روی بینی بزنید. اندازه هر برش از چسب حدودا 2 و نیم سانتی متر است. (دقت داشته باشید که مقداری از هر تکه چسب در زیر تکه دیگر باشد.)
- پس از زدن چسب های افقی ، یک بار دیگر مراحل را از اول تکرار کنید ، در اصل بینی دوبار چسب زده می شود.
مدت زمان چسب زدن بینی چقدر است ؟
مدت زمان استفاده از چسب بر روی بینی بستگی به نوع بینی دارد اما به طور میانگین تا 3 ماه ، بهتر است از چسب بینی استفاده شود . با توجه میزان بهبودی بینی ، زمان استفاده از چسب بینی کمتر از 3 ماه نیز امکانپذیر است که این امر به طور معمول برای افرادی که بینی استخوانی دارند اتفاق می افتد و افرادی که بینی گوشتی دارند ، حداقل 3 ماه باید از چسب بینی استفاده کنند. به طور معمول بینی های گوشتی بین 3 تا 4 ماه نیاز به چسب زدن بینی دارد و بینی استخوانی2 تا 3 ماه نیاز به چسب زدن دارد .
افرادی که بینی گوشتی دارند مدت زمان بیشتری برای انقباض پوست بینی نیاز دارند به همین دلیل چسب زدن بینی می تواند به انقباض سریع تر پوست بینی و از بین رفتن تورم بینی کمک کند. در روزهای اولیه استفاده از چسب بینی به طور مداوم است اما بعد از طی شدن مدت زمان کوتاهی و پس از تایید جراح بینی ، از چسب بینی تنها در شب استفاده می شود .
اگر بعد از جراحی بینی چسب نزنیم چه میشود؟
اگر به هر دلیلی از چسب بینی استفاده نکنیم، چه اتفاقی می افتد و چه عواقبی خواهد داشت؟
افزایش تورم : چسب زدن به بینی، به کاهش تورم و ورم بعد از عمل کمک میکند. عدم چسب زدن میتواند باعث افزایش تورم و طولانی شدن دوره نقاهت شود.
ایجاد خونریزی : چسب زدن، رگهای خونی کوچک را در محل برشها فشرده میکند و از خونریزی احتمالی جلوگیری میکند. عدم چسب زدن میتواند خطر خونریزی را افزایش دهد.
جابجا شدن پوست : چسب زدن، پوست بینی را در جای خود نگه میدارد و از جابجا شدن آن جلوگیری میکند. عدم چسب زدن میتواند باعث جابجا شدن پوست و تغییر شکل بینی شود.
ایجاد عفونت : چسب زدن ، از ورود میکروبها و آلودگیها به محل زخم جلوگیری میکند. عدم چسب زدن میتواند خطر عفونت را افزایش دهد.
تأخیر در ترمیم زخم : چسب زدن به ترمیم سریعتر زخمها کمک میکند. عدم چسب زدن میتواند باعث تأخیر در ترمیم زخم و ایجاد اسکار شود.
نکاتی در مورد چسب زدن:
– از چسبهای ضد حساسیت و باکیفیت استفاده کنید.
– چسب را به طور صحیح و طبق دستور جراح بچسبانید.
– چسب را به طور مرتب تعویض کنید و محل زخم را تمیز نگه دارید.
– در صورت مشاهده هر گونه علائم غیرطبیعی مانند خونریزی ، تورم شدید یا درد ، به جراح خود مراجعه کنید.
آیا جایگزینی برای چسب بینی وجود دارد ؟
در جواب به شما باید بگوییم بله. جایگزین های دیگری وجود دارند اما انتخاب روش مناسب برای جایگزینی چسب بینی به عوامل مختلفی مانند نظر جراح ، نوع عمل ، میزان تورم و ترجیح بیمار بستگی دارد که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت :
گچ : در برخی موارد ، جراح به جای چسب از گچ برای ثابت نگه داشتن بینی استفاده میکند. گچ میتواند تا حدودی از تورم نیز بکاهد ، اما استفاده از آن چندان راحت نیست.
اسپلینت : اسپلینتهای سیلیکونی یا پلاستیکی ، جایگزینی جدیدتر برای چسب هستند. این اسپلینتها به طور سفارشی ساخته میشوند و به راحتی روی بینی قرار میگیرند. اسپلینتها میتوانند به کاهش تورم و محافظت از بخیهها کمک کنند. اما ممکن است به اندازه چسب در فرمدهی به بینی موثر نباشند.
تیپ : استفاده از تیپهای مخصوص بینی ، روشی ساده و موقتی برای محافظت از بینی در برابر ضربه و گرد و غبار است.